Σ'αυτό το blog θα βρείτε χρήσιμες ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις καθημερινές σας δαπάνες για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας.

Monday, May 14, 2012

Φυτεύω λαχανικά στο μπαλκόνι μουΤώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε μερικά λαχανικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
Αγοράστε μερικές γλάστρες μεγάλου μεγέθους, μερικά λίτρα κατάλληλο κηπόχωμα, κοπριά χωνεμένη,  υποστηρίγματα  και μικρά φυτά έτοιμα για μεταφύτευση από ένα φυτώριο και είστε έτοιμοι.

Φυτεύετε σε κάθε γλάστρα από ένα φυτό, π.χ. ντοματιά, πιπεριά, μελιτζανιά  ακόμα και αγγουριά. Μπορείτε να φυτέψετε και σε μεγάλες ζαρντινιέρες περισσότερα φυτά στη σειρά. Φροντίστε τότε να αφήσετε αποστάσεις μεταξύ των φυτών, 50 εκ για τις ντοματιές, 40 εκ για τις μελιτζανιές και τις πιπεριές και 20 εκ για τις αγγουριές.  Αποφύγετε τις κολοκυθιές, εκτός αν έχετε ένα πραγματικά μεγάλο μπαλκόνι αφού χρειάζονται περίπου 1τμ το κάθε φυτό όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Τοποθετείστε τα υποστηρίγματα και δέστε απαλά αλλά σταθερά τα φυτά σας χρησιμοποιώντας κατάλληλα δεστικά ακόμα και κουρελάκια που θα κόψετε από ένα παλιό βαμβακερό ελαστικό ρούχο. Ρίξτε μία με δύο χούφτες κοπριά σε κάθε φυτό και ποτίστε ελαφρά. Ποτίζετε μέρα παρά μέρα ανάλογα με το μέγεθος του φυτού και φροντίστε κάθε φυτό ανάλογα με τις ανάγκες του ως εξής:

Ντοματιές αναρριχόμενες - Κλαδεύουμε τακτικά το φυτό με τον εξής τρόπο: Ξεκινώντας από τον αρχικό κορμό αφήνουμε 20 εκατοστά στη βάση και μετά αφήνουμε να αναπτυχθούν δύο παρακλάδια. Στη μασχάλη κάθε φύλλου αναπτύσσετε ένα παρακλάδι το οποίο κόβουμε πάντα αφήνοντας μόνο ένα να μεγαλώνει σε κάθε ένα από τα δύο κεντρικά παρακλάδια. Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-2,5 μ. Καθαρίζουμε πάντα το φυτό από τα ξερά φύλλα καθώς και από τα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του. Κόβουμε όσα φύλλα "πνίγουν" το φυτό ώστε να το βοηθήσουμε να αερίζεται επαρκώς. Προστατεύουμε το φυτό από το δυνατό μεσημεριανό ήλιο ιδιαίτερα τις πιο ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Οι καρποί είναι ώριμοι για συγκομιδή περίπου 40 μέρες μετά την ανθοφορία. Όταν δούμε τα πρώτα άνθη ελαττώνουμε λίγο το πότισμα μέχρι να δέσουν οι καρποί και κατόπιν ποτίζουμε κανονικά.

Πιπεριές - Εύκολο φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Μελιτζανιά - Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα θέλει προσοχή όμως το PH του εδάφους να μην είναι πολύ αλκαλικό γιατί δεν θα δώσει καρπούς. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα της με λίγη στάχτη από ξύλα για πιο νόστιμους καρπούς.

Αγγουριά - χρειάζεται καλή υποστήριξη αφού είναι αναρριχώμενο είδος. Καθαρίζουμε το φυτό από τα κίτρινα φύλλα για να αποφύγουμε τις ασθένειες. Φροντίζουμε να έχουμε τις αγγουριές μακρυά από τις ντοματιές για να μην ανταλλάσσουν ασθένειες. Προστατεύουμε το φυτό από την άμεση έκθεση στον ήλιο και ποτίζουμε καθημερινά.

Κολοκυθιά - Χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν. Μαζεύουμε την πρώτη γενιά πάρα πολύ μικρή αλλιώς δεν θα γίνουν άλλα κολοκύθια.

Καλό είναι ανάμεσα στις γλάστρες με τα λαχανικά σας να βάλετε και μερικές γλάστρες με βασιλικό για να τα προστατέψετε από ασθένειες. Φυτέψτε αν θέλετε και μερικά γλαστράκια με αρωματικά βότανα όπως μαιντανό, μαντζουράνα, φασκόμηλο κλπ και το μικρό σας περιβόλι θα σας παρέχει τα αναγκαία για το καλοκαιρινό σας τραπέζι. Επιπλέον θα πρασινίσει το μπαλκόνι σας και γιατί όχι θα έχετε τη χαρά να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας με θέα το λαχανόκηπό σας.

No comments:

Post a Comment