Σ'αυτό το blog θα βρείτε χρήσιμες ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις καθημερινές σας δαπάνες για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας.

Saturday, May 19, 2012

Γιαούρτι από τα χεράκια σαςΛέγεται ότι το πρώτο γιαούρτι φτιάχτηκε τυχαία από ένα καμηλιέρη ο οποίος μετέφερε μέσα στο ασκί του από γιδοτόμαρο, γάλα μέσα στην έρημο. Η ζέστη και το ζωικό ασκί δημιούργησαν τις φυσικές ζυμώσεις και το πρώτο γιαούρτι ήταν έτοιμο. Φανταστείτε την έκπληξη του όταν διψασμένος σταμάτησε να πιεί λίγο γάλα και βρήκε ένα ασκί γεμάτο γιαούρτι!!! Από τότε το γιαούρτι έγινε το αγαπημένο δείπνο πολλών ανθρώπων της υπαίθρου εξαιτίας των θρεπτικών και ωφέλιμων συστατικών του. Από μικρό παιδί θυμάμαι τη μητέρα μου να παρασκευάζει κάθε Σάββατο το γιαούρτι της εβδομάδας μας. Από τότε πολλά άλλαξαν και οι σύγχρονες νοικοκυρές προμηθευόμαστε το γιαούρτι μας από το οικείο super market. Ωστόσο μπορούμε πολύ εύκολα να παρασκευάσουμε γιαούρτι από τα χεράκια μας ως εξής:

Βράζουμε 1 λίτρο φρέσκο γάλα  σε πολύ καθαρή κατσαρόλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό, περίπου η θερμοκρασία του να είναι 40-45 βαθμοί Κελσίου. Αν χρησιμοποιήσουμε παστεριωμένο γάλα, απλά ζεσταίνουμε το γάλα μας μέχρι να φτάσει τους 40-45 βαθμούς Κελσίου. Κατόπιν παίρνουμε μία κούπα από το γάλα μας και διαλύουμε σε αυτήν 3-5 κουταλιές σούπας "ζωντανό" γιαούρτι του εμπορίου, αυτό με την πέτσα, και μία μεριδούλα του καφέ γάλα εβαπορέ. Με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε την μαγιά μας την οποία ανακατεύουμε καλά στο υπόλοιπο γάλα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μικρά γυάλινα βαζάκια τα οποία φροντίσαμε να καθαρίσουμε επιμελώς, να ζεματίσουμε και να στεγνώσουμε πολύ καλά. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε το μίγμα μας και σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο όμως πρέπει να φροντίσουμε να το καταναλώσουμε όλο μαζί σχετικά γρήγορα γιατί μόλις "κόψουμε" το γιαούρτι, θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνουμε το γιαούρτι μας.

  1. Σκεπάζουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα τοποθετούμε με μια μεγάλη κατσαρόλα με χλιαρό νερό που φτάνει μέχρι το στόμιό τους. Πολύ προσοχή τα δοχεία να είναι πολύ καλά κλεισμένα για να μην περάσει νερό μέσα στα δοχεία.  Τα διατηρούμε σε σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 4 ώρες , μέχρι να σχηματιστεί η πέτσα του γιαουρτιού. ή
  2. Σκεπάζουμε τα δοχεία μας και αφού τα τοποθετείσουμε σε ζεστό μέρος τα σκεπάζουμε με 1-2 κουβέρτες, ειδικά αν ο καιρός είναι κρύος, και τα αφήνουμε έτσι μισή μέρα μέχρι να σχηματιστεί η πέτσα.
Μόλις το γιαούρτι είναι έτοιμο τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει. Το γιαούρτι που παράγουμε έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μαγιά για την επόμενη φορά που θα κάνουμε γιαούρτι και μέχρι 10 φορές. Μετά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι του εμπορίου καθώς το δικό μας θα έχει "ξεθυμάνει" και ούτω καθ'εξής. 

No comments:

Post a Comment