Σ'αυτό το blog θα βρείτε χρήσιμες ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις καθημερινές σας δαπάνες για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας.

Tuesday, May 22, 2012

Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων


Τα απορρυπαντικά έχουν μια σημαντική θέση στις οικογενειακές μας δαπάνες γιαυτό και όλοι μας κατά καιρούς αναζητήσαμε σε κάποια από τα ράφια του super market  προϊόντα σε προσφορές.
Πως θα σας φαινόταν αν ετοιμάζατε το απορρυπαντικό για τα ρούχα σας με τα χεράκια σας; Σίγουρα σκέφτεστε ποιος έχει τώρα χρόνο να ασχοληθεί. Μήπως θα μου στοιχίσει φθηνότερα από την super τεράστια, ασυναγώνιστη προσφορά  που έβγαλε το τάδε super market;
Αν σας έλεγα ότι η διαδικασία είναι εύκολη και οικονομική; Αν επιπλέον το απορρυπαντικό αυτό ήταν φιλικό προς το περιβάλλον; Ξέρω - ξέρω, ένα τέτοιο απορρυπαντικό αποκλείεται να καθαρίζει!!!
 Και όμως είναι καλύτερο από το ακριβότερο απορρυπαντικό που έχετε χρησιμοποιήσει χωρίς να αφήνει κατάλοιπα στα ρούχα σας και χωρίς βλαβερές ουσίες που θα έρχονται σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών σας. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να το φτιάξουμε. Θα χρειαστούμε:


  • 1 απλό σαπούνι ελαιολάδου τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βόρακα (από το φαρμακείο)
  • 1 φλιτζάνι  του τσαγιού σόδα πλυσίματος. Είναι διαφορετική από τη μαγειρική σόδα. Θα τη βρείτε στα super market κοντά στα αποσκληρυντικά νερού.
  • 1 δοχείο με καπάκι χωρητικότητας 5 λίτρων.

Σε 1 λίτρο νερό που βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σαπούνι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως. Προσθέτουμε κατόπιν το βόρακα και τη σόδα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθούν προσέχοντας να μην αναπνέουμε πάνω από την κατσαρόλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μίγμα στο δοχείο. Συμπληρώνουμε μέχρι επάνω το δοχείο με νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το δοχείο ανοιχτό για 24 ώρες μέχρι το μίγμα μας να γίνει σαν ζελέ. Κατόπιν κλείνουμε το δοχείο και αποθηκεύουμε. Χρησιμοποιούμε 1-2 κουταλιές της σούπας σε κάθε πλύση ανάλογα με το πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα μας.
Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αποσκληρυντικό ενώ αντί για μαλακτικό βάζουμε στη θήκη που μαλακτικού τη μισή ποσότητα άσπρο ξίδι.

Αν τώρα είστε από αυτές που την καθαριότητα δεν θέλετε απλώς να τη βλέπετε αλλά και να την μυρίζετε ορίστε ένα αρωματικό σπρέι σιδερώματος που θα κάνει τα ρούχα σας να ευωδιάζουν σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης. Θα χρειαστείτε:

  • Αποξηραμένα  λουλούδια λεβάντας
  • Βότκα
  • νερό
Τοποθετείτε τη λεβάντα και τη βότκα σε αναλογία βάρους 1:4 σε γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά και το αφήνετε να σταθεί 1 εβδομάδα. Κατόπιν σουρώνετε καλά τη λεβάντα και διατηρείτε τη βότκα ερμητικά κλεισμένη σε ένα μπουκαλάκι. Πριν το σιδέρωμα αναμιγνύετε 3 κσ από την αρωματισμένη βότκα με 1/2 λίτρο νερό σε ένα δοχείο με αντλία ψεκασμού και ψεκάζετε με αυτό τα ρούχα σας.

No comments:

Post a Comment