Σ'αυτό το blog θα βρείτε χρήσιμες ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις καθημερινές σας δαπάνες για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας.

Saturday, June 9, 2012

Ασθένειες στον λαχανόκηπο
Αν ακολουθήσατε η συμβουλή μας και φυτέψατε μερικά φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τώρα σίγουρα θα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία και οπωσδήποτε θα έχουν δέσει και οι πρώτοι καρποί. Οι πιο τυχεροί θα έχουν ίσως γευτεί και τα πρώτα λαχανικά τους. Όμως μαζί με τις απολαύσεις άρχισαν και τα προβλήματα; Μήπως στα αγγουράκια σας κιτρινίζουν πολύ τα φύλλα τους και οι μελιτζάνες σας ενώ είναι γεμάτες άνθος δε λένε να δέσουν καρπούς; Μην ανησυχείτε, αυτά  συμβαίνουν και στους πιο έμπειρους κηπουρούς. Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο συχνές ασθένειες των φυτών μας με βιολογικές μεθόδους.

Καταρχήν το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Για να προλάβετε τον αλευρώδη, τη μελίγκρα και άλλα παράσιτα αγοράστε από τα ειδικά καταστήματα μερικές παγίδες κόλλας και κρεμάστε τες σε διάφορα ύψη γύρω και πάνω από τα φυτά σας. Προσέξτε να είναι σε τέτοια σημεία που δεν θα πέφτετε πάνω τους όταν θα συλλέγετε τους καρπούς από τα φυτά σας γιατί κολλάνε πάρα πολύ.
Αν παρόλα αυτά τα φυτά σας έχουν παράσιτα τότε ψεκάστε τα προσβεβλημένα σημεία με ένα υγρό που θα φτιάξετε από τσουκνίδες και νερό ως εξής: Σε ένα κουβά βάλτε κάμποσες τσουκνίδες άγριες - μπορείτε να τις μαζέψετε από κάποια εξόρμηση σας σε αγρούς - και ρίξτε μέσα τόσο νερό όσο να τις καλύψει. Αφήστε 2-3 μέρες και μετά στραγγίστε το υγρό και ψεκάστε με αυτό τα φυτά σας.
Ένας άλλος τρόπος είναι να φυτέψετε τζιτζιφιές ανάμεσα στα φυτά σας οι οποίες θα προσελκύουν τα παράσιτα από τα φυτά σας. Αν φυτέψετε και βασιλικό η μυρωδιά του θα διώχνει τα ενοχλητικά έντομα. Οι μελίγκρες καταπολεμούνται ευκολότερα αν φροντίζουμε να μην έχουμε μυρμήγκια κοντά στα φυτά μας τα οποία ως γνωστόν φροντίζουν για την αύξηση του πληθυσμού των μελίγκρων.


Ντοματιές
Για να προλάβετε τον περονόσπορο στις ντοματιές σας φροντίστε να έχετε το φύλλωμα των φυτών πολύ στεγνό.  Αυτό σημαίνει ότι ποτίζουμε το φυτό μόνο στη ρίζα και προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα. Σε περίπτωση βροχής καλό είναι να προστατέψουμε τα φυτά με ένα μουσαμά. Αν είναι εφικτό καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο σκέπαστρο, ακόμα και με νάιλον σε κάποιο ύψος από τα φυτά μας το οποίο εκτός από τη βροχή θα τα προστατεύει και από το δυνατό μεσημεριανό ήλιο. Επίσης μια τέντα στο μπαλκόνι μας μπορεί να μας προσφέρει την ιδανική προστασία.
Φροντίζουμε να έχουμε καθαρό το φυτό από φύλλα μέχρι και 20 εκ από το έδαφος ώστε να μη μεταφέρονται μύκητες από το χώμα στα φύλλα. Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρατε να γλιτώσετε από τον περονόσπορο τότε ψεκάστε τα φυτά σας με ένα μίγμα που θα φτιάξετε με ένα μέρος γάλα και ένα μέρος νερό και απομακρύνετε αμέσως τα προσβεβλημένα φύλλα και καρπούς


 Μια εξίσου σοβαρή ασθένεια της ντομάτας είναι το ωίδιο, ένας μύκητας που προσβάλει τόσο την ντομάτα όσο και την πιπεριά κυρίως σε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας. Για πρόληψη της προσβολής των φυτών από την ασθένεια πασπαλίζουμε τα φυτά με θειάφι σε σκόνη

Αρκετά όμως για σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις ασθένειες και για άλλα φυτά του λαχανόκηπου μας σε  επόμενα post.

No comments:

Post a Comment